Alver Astrologi betalingstelefon Blog healing heks hjelp hvitmagi info Jul kjærlighet kjærlighetssorg Lysmagi medialetanker medialrådgiver medium minetanker noenåpratemed paranormal sorg spådame spådom spådom spåkvinne spåtelefon spåtjenester synsk tarot tarotkort tarotnorge

Slik takler du kjærlighetssorg

Det finnes mange gode råd og myter om hvordan man raskest mulig kommer seg over kjærlighetssorg. Hva mener egentlig forskerne?

Det finnes mange gode råd og myter om hvordan man raskest mulig kommer seg over kjærlighetssorg. Hva mener egentlig forskerne?

Det er store forskjeller fra person til person når det gjelder hvor lang tid det tar å bli ferdig med en kjærlighetssorg. Èn ting er sikkert: Du bør ta godt vare på deg selv, sier Mai-Britt Guldin.

– Man kommer ikke utenom smerten etter et brudd. Men hvis man steller godt med seg selv, kan det dempe litt av smerten. Det kan være alt fra en god bok, en kinotur med venner eller ekstra mye trening, sier Guldin, som er postdoktor ved institutt for folkehelse ved Aarhus Universitet i Danmark.

Man kan imidlertid ikke drikke seg ut av sorgen, mener Mai-Britt Guldin.

– Du kan godt gå ut og feste hvis du liker det. Det kan kanskje være en avledning, men alt med måte, sier Guldin.

Man kan imidlertid ikke drikke seg ut av sorgen, mener Mai-Britt Guldin.

– Du kan godt gå ut og feste hvis du liker det. Det kan kanskje være en avledning, men alt med måte, sier Guldin.

Fysisk trening er bra.

– Hvis du liker å trene, er det en god idé. Bare så lenge det ikke blir et misbruk.

Hva skjer med de som sørger?

Sørgende mennesker har et høyt fysiologisk stressnivå. Kroppen skiller ut mye stresshormon, noe som får hjertet til å slå raskere. Det øker også blodtrykket.

Sorg øker risikoen for depresjon, og forskere mener stressnivået har skylda.

Kilde: Postdoktor Mai-Britt Guldin

Husk å reflektere over bruddet

Du bør altså forsøke å nyte livet og ha det morsomt. Det er likevel viktig å reflektere over bruddet, konstaterer Adriana del Palacio Gonzales, som er postdoktor ved psykologisk institutt ved Aarhus Universitet.

– Hvis man ikke tar seg tid til å reflektere over bruddet, kan sorgen forlenges, sier Gonzales, som forsker på parforhold og skilsmisse.

Når man mister en kjæreste, mister man ofte en god venn man også har delt interesser og omgangskrets med.

Det du tror er kjærlighetssorg kan være noe helt annet – TRUDE HELEN HOLE

Kronisk sorg kan kreve behandling

Det gjelder altså å balansere mellom refleksjon og distraksjon: Man avleder tankene med fine opplevelser, samtidig som man minner seg selv om at livet nå vil se annerledes ut.

Forskere og eksperter diskuterer om komplisert sorg skal være en medisinsk diagnose. Noen blir så hardt rammet at de trenger behandling.

– Mennesker opplever sorg helt forskjellig. For de fleste går det over etter hvert, men for noen få kan sorgen bli kronisk og ende i en depressiv tilstand. Det krever psykologisk og kanskje medisinsk behandling, sier Adriana del Palacio Gonzales.

Sorg holder oss sammen

Det at vi mennesker kan føle sorg, har hjulpet oss med å overleve og holde sammen, forteller Mai-Britt Guldin:

– Vi er programmert fra naturens side til å reagere med smerte når vi mister de vi er glad i. Det er en grunnleggende del av psykologien vår og en viktig grunn til at vi har overlevd gjennom så mange tusen år. Det får oss til å holde sammen og passe på hverandre, sier Guldin.

Dyr føler også sorg hvis de mister medlemmer fra flokken. De mister energi og appetitt. Det er tydelig vanskelig for dem, forklarer Guldin.

– Sorgen skal sørge for at vi beskytter familien vår og blir i gruppen vår. Det gir barna våre større sjanser for å overleve. Vi mennesker er flokkdyr. Vi klarer oss bedre hvis vi holder sammen. Derfor føler både mennesker og en del andre dyrearter sorg, sier Guldin.

Ingen kjærlighet uten sorg

Man skal også huske på at sorg bare oppstår fordi det også eksisterer kjærlighet.

– Selv om vi fokuserer på noe annet, vil ikke sorgen forsvinne. Men det er bare bra, for det betyr at kjærligheten er viktig for oss, sier Guldin.

© Videnskab.dk. Oversatt av Lars Nygaard for forskning.no.

Denne artikkelen er så bra at jeg måtte dele den. Dette er noe de fleste opplever i livet og det er viktig å vite at vi mediale kan mye om dette, vi har opplevd det, vi har pratet med mange som er i den situasjonen og vi har råd og vi kan gi deg svar om fremtiden.

Så har du lyst til å prate så er jeg her.

Klem Jannike